De inspirerende loopbaan van Jan Woldendorp
In deze reeks komen verhalen aan bod van verschillende mensen, met ieder een eigen loopbaan. Welke momenten zijn cruciaal geweest en welke kansen hebben zij gegrepen? Laat je inspireren! Deze keer aan het woord: Jan Woldendorp, docent en onderzoeker Human Resources & Career Development bij Saxion in Deventer.
“Als kind had ik veel hobby’s, die zich automatisch vertaalden naar mijn droombaan: saxofoonleraar, gymleraar, geschiedenisleraar, journalist of hopman bij de scouting; het leek me allemaal interessant. Op advies van een loopbaanadviseur ben ik eerst naar de Verkeersacademie gegaan voor de studie planologie. Later heb ik voor het onderwijs gekozen, want ik stond altijd al graag voor groepen.”
Wie niet groot is moet opvallen. Als kleine jongen was ik al liefhebber van cabaret. Nu denk dat ik dat ook wel wilde: muziek, applaus, gezien worden, bewustzijn creëren, verhalen vertellen. Docent is een soort haalbare vertaling daarvan, zeg maar een slap aftreksel van cabaretier.
Na een jaar op de Verkeersacademie is Jan naar de Academie Mens en Arbeid in Tilburg gegaan, waar hij afstudeerde als studie- en beroepskeuzeadviseur. Jaren later is hij zelf docent geworden. Nu geeft hij dus les op de opleiding die hij zelf deed, maar dan in Deventer op hogeschool Saxion.
Zijn moeder speelde een belangrijke rol op een cruciaal moment in de loopbaan van Jan. “Op de Verkeersacademie werd duidelijk dat het dat niet ging worden, maar ik wist niet wat ik dan wel wilde. Mijn moeder kwam toen toevallig een kennis tegen in de supermarkt. Haar zoon ging ook de opleiding beroepskeuzeadviseur doen. Mijn moeder tipte dit ook aan mij. “Is dat niet iets voor jou?” Dat moment is bepalend geweest, het gaf net dat extra duwtje.
Jan kent meerdere sterke inspirators in zijn loopbaan. Als eerste Jan Vis, een docent Beroepenkunde, van wie niemand echt fan was gezien de pittige materie in zijn vak. “Maar ik vond dat hij als geen ander een verhaal kon vertellen. Toen ik later zelf docent werd, wilde ik graag de nieuwe Jan Vis worden”.
Een andere persoon is Jouke Post, die al werkte op de Academie. Hij vroeg mij bijvoorbeeld om gastlessen te geven. Verder heeft hij mij vaak op cruciale momenten betrokken en zo nieuwe deuren geopend. Zelf ben ik naar voren gestapt om ons in Nederland aan te sluiten bij het Europese NICE netwerk, gezien het belang van internationalisering en het internationale netwerk dat ik toen had. Intussen zijn we bijna 25 jaar verder en zijn we dit jaar in september gastheer van het jaarlijkse evenement rondom loopbaanontwikkeling, de NICE Academy.
Terugblikkend denkt Jan dat hij gezien zijn netwerkrol sneller een balletje toegespeeld kreeg, en dus een nieuwe kans kon grijpen. “Ik vind relatiebeheer heel belangrijk, daardoor weten mensen wel wie ik ben en wat ik kan.” Dat is dan ook zijn oproep: maak je zichtbaar, communiceer over je wensen, laat anderen weten wat je wilt en laat weten dat je beschikbaar bent. Wees alert op kansen, laat je niet belemmeren. Er zijn altijd mogelijkheden.
Kansen aangrijpen samen met endit
Of je aan het werk bent of even niet, we helpen je op weg. Lees hier meer over onze aanpak.