De inspirerende loopbaan van Babette van de Weg
In deze reeks komen verhalen aan bod van verschillende mensen, met ieder een eigen loopbaan. Welke momenten zijn cruciaal geweest en welke kansen hebben zij gegrepen? Laat je inspireren! Deze keer aan het woord: Babette van de Weg, onderwijzeres in Haarlem.
Op een groot podium staan, de spotlights en honderden ogen op je gericht, zo zag Babette haar carrière voor zich als klein meisje. De keuze voor de studie theaterwetenschappen sloot daarop aan. Toen leek directeur van Carré haar wel een mooie baan. Nu we haar anno 2024 spreken is dat helemaal omgedraaid en staat Babette voor de klas op de basisschool. Hoe is dit zo gelopen?
“Toen ik afstudeerde kende niemand de afstudeerrichting kunstbeleid en -management binnen de theaterwereld”, vertelt Babette. Destijds speelde er een recessie, waardoor een baan vinden als afgestudeerde niet zo makkelijk was. “Ik startte als runner voor de televisie, simpelweg met de auto spullen ophalen.” Dat bood uiteindelijk een opstapje naar productie-assistente bij de omroep VRPO. Het leven van Babette ontwikkelde zich: ze leerde haar man kennen, groeide door naar producer en werd moeder. Dit bleek lastig te combineren met het 24/7 ‘aan’ moeten staan in de televisiewereld.
Ze stapte over naar zakelijk leider van het theater in het Amsterdamse bos. Daarna verhuisde ze naar de Stadsschouwburg van Velsen en het Dolhuys, beiden in de rol van marketing en communicatie. Wat haar hierin beviel was het adviseren van bezoekers voor nieuwe voorstellingen. Vervolgens kwam een nieuwe baan op haar pad bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur, eerst als coördinator en daarna als projectleider.
De switches hebben mij ook veel opgeleverd en heb veel geleerd. Dit neem ik mee in mijn huidige baan.
Een rode draad ziet Babette wel terug: haar passie voor kinderen. Om verschillende redenen is ze op haar 50ste de PABO (lerarenopleiding) gestart. Als eerste speelde de drang om een ambacht te leren mee. Ook had ze zelf van dichtbij gezien hoe geweldig de juffen van haar zoon zich voor hem inzetten. Daarbij kwam dat haar contract bij het Jeugdfonds niet werd verlengd. Babette koos er toen voor om de verkorte deeltijdopleiding voor de PABO te doen. Een diploma had ze namelijk al op zak.
In deze belangrijke omslag speelde UWV korte tijd een rol. Babette: “Het UWV heeft me goed gesteund. Ik had al een plan om naar het onderwijs te gaan. Zij hebben het mogelijk gemaakt en ik kreeg bovendien veel steun en begrip.”
Babette staat positief tegenover haar diversiteit in banen: “De switches hebben mij ook veel opgeleverd en heb veel geleerd. Dit neem ik mee in mijn huidige baan. Zoals het organiseren van mijn klas, daar draai ik mijn hand niet voor om. Ook help ik gezinnen die het nodig hebben om hun weg te vinden bij het Jeugdfonds of andere armoedefondsen. Alle ervaringen zet ik moeiteloos in”. Aan werkgevers heeft ze daarom ook een duidelijk advies: Kijk niet te nauw. Staar je niet blind op CV’s, maar kijk naar de totale persoon!”
Kansen aangrijpen samen met endit
Of je aan het werk bent of even niet, we helpen je op weg. Lees hier meer over onze aanpak.